På väg hem efter arbetsdagen kände jag för att laga något redigt. Maten under helgen har mest bestått av sill med tillbehör eller parisare med tillbehör tills både sillburkarna och parisarkorvrullen var slut. En aning enahanda kost i längden.
Jag såg Jamie Oliver laga lammkotletter igår på 15 minuter men han hade en massa annat också. Jag tänkte göra nästan likadant med vissa modifieringar till vad som finns att tillgå i affären och hemma.
Stegade in på affären och plockade ihop turkisk yoghurt, färsk vitlök, broccoli och så ville jag ha lammkotletter. Det fanns förstås inte. Allt annat i köttväg var rätt dyrt så jag tog ett kg kronfågels mörade kycklingfiléer för bara 39 kr. Väl hemma krossade jag vitlök i yoghurten, saltade och pepprade den och ställde in i kylen. Skalade resten av klyftorna av vitlöken och lade på ett fat. Tinade filéerna och skar igenom dem så jag fick åtta halvor. Saltade halvorna på båda sidor och brynte dem i smör och olja. Lade upp dem eftersom på ett fat för alla rymdes ju inte i stekpannan. sen tog jag vinäger och honung och rörde ihop det. Skulle vara balsamvinäger men det fanns inte. Jag tog hallonvinäger och granatäppelvinäger. Lade tillbaka fileerna i pannan och ringlade blandningen över alltihopa på hög värme medans jag vände bitarna i blandningen. Sist tog jag lite timjan och rosmarin över. Vitlöksklyftorna fick koka med i det sista. Under tiden kokade jag broccolin i mikron. Hade saltat broccolin lite lätt.
Det vart superbt och räckte till fyra matlådor också, fast utan yoghurten då. Med en tomatsallad till och något gott, sydländskt, rostat bröd blir det en middag som gott och väl räcker till 6 personer.
Kyckling är lite väl fjesigt, lamt kött till ovanstående glasering. Jag tror att lamm eller rött kött blir ännu godare men samtidigt ska ju pengarna räcka till. Sen tycker jag absolut att man ska våga prova nya kombinationer, kryddningar och tillagningssätt! Jag malde mitt havssalt i kryddmorteln. Där hade jag malt kanelstång dagen innan. Det blev havssalt med att uns kanelsmak på kycklingen! Tärnat äpple och rivet apelinskal istället för rosmarin och timjan? Mmmm, det ska jag testa en annan gång. Med ris till. Kokosris.
Då blir det en helt annan rätt.
Bild glömde jag ta. Äsch då.
Lovar att det blev snyggt upplägg på tallriken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar