onsdag 15 december 2010

Vem tror du att du är?....

eller vad programmet nu heter. Såg Jerry Springer leta reda på sin historia och sin släkt. Det var faktiskt gripande och väldigt sorgligt. Hemskt bedrövligt. Lilla mamman grät massor. Jag kunde inte gråta om än jag också blir tagen av det oerhörda, nästan ofattbara folkmorden som skedde då. Samtidigt undrar jag hur man kan göra ett sånt billigt skräpprogram som han gör. Då han har resurser att göra något meningsfullt. Göra skillnad. När han nu stått inför den fasa och vanmakt som hans folk fick utstå. Som flera andra folkslag också fick utstå. Det var ju inte bara judar. Det var romer och funktionshindrade och många andra.

Det finns fortfarande kvar, ett dolt förtryck, den där rädslan, det man inte känner till eller förstår, vill man ha bort. Eller ha kontroll över. Veta bättre än de själva eftersom vi "normala" är fler än de andra. Förhindra att "de där" blir fler. Det kan bli hur tokigt som helst. Eftersom det finns en strävan i att följa de normer som råder. Men vem bestämmer dessa normer. Vilka referensramar finns? Vet man tillräckligt för att fatta de beslut som påverkar människors liv nu och för alltid?
Att vi är olika är en tillgång. En resurs för samhället. Varje människa föds helt och totalt unik. Det är en mänsklig rättighet att få ha ett fungerande kommunikation, tillhöra en kultur, känna sig stolt och glad för den man är. Få känna sig enastående värdefull och enastående unik. Bli bemött med värdighet och respekt.
Oavsett vilken härkomst man har.
Vilket funktionshinder man än har.
Vilken kultur man än tillhör.

1 kommentar:

norrskensflamman sa...

Du har skrivit så klart och tydligt hur det var och fortfarande är så jag behöver inte skriva något annat än att nog blir jag oerhört ledsen och frustrerad av allt elände.