måndag 19 november 2012

Funderar på dövrörelsen och framtiden.....

Framtiden är inte lätt att sia om. Vem vet hur det blir? I viss mån kan vi påverka och styra, ja. Men om något riktigt katastrofalt skulle hända är alla sig själv och de sina närmast. Om det nu handlar om ren överlevnad. Vi överbefolkar världen, Vi utarmar planeten jorden. Det är stora klimatförändringar på gång. Hur ska det komma att bli?

Nu ska det inte handla om vår planets framtid. Det ska handla om döva, dövföreningen, SDR och framtiden. Hm, Det intressepolitiska arbetet är viktigt att värna om. Forskning är också en oerhört viktig bit. Relevant "döv" forskning i våra förutsättningar och villkor. Äldreomsorg, barn, utbildning, skola, identitet. Arbete. Jämställdhet. Teknisk utveckling. Så många områden!

Vad vill vi? Vi vill ha roligt. Vi vill ha kultur. Vi vill ha kunskap. Vi vill ha upplevelser. Vi vill kunna leva ett gott liv utan att bli kränkta, diskriminerade och behandlade som "nån såndär" som inte riktigt hör till. Vi vill höra till. Det ska finnas en mening med våra liv. Vi vill ha gemenskap, demokrati och bestämma själva över hur vi vill ha det i våra liv, i vår gemenskap, nu och i framtiden.

För att göra det kanske vi ska börja med att döda myterna om oss, vårt språk och vår kultur. Höja kunskapsnivån i samhället om oss. Att vi inte hör är inte det viktiga att fokusera på. För det är inte viktigt för oss. Vi består ju av alla de möjliga "sorter". Från stendöv till "hör fin". Fokus kanske ska vara på teckenspråket. "Jag kan teckenspråk!" "Kan inte du? Stackars, stackars dig." Nä, det var elakt. Så ska det absolut inte heller vara. Det bara ploppade upp eftersom syrran min varit på Mänskliga rättigheter-dagarna i Göteborg. Det fanns de som grät då. Över dövhet.

Men jag vill hellre gråta över alla som behöver men som inte kan, inte får teckenspråk. För de går miste om så otroligt mycket. Och det med sanktioner från det samhälle vi lever i. Den utvecklingen skrämmer mig. Inte tekniken. Utan förhållningssättet TILL teckenspråk.

För små bebisar ska leva att helt, långt liv. Växa upp.
Frigöra sig, utbilda sig, arbeta, bilda familj, ha fritidssysselsättning
och så småningom också bli gamla.
De bara måste få alla möjligheter till ett gott, rikt liv med möjligheten att själv få välja.

Bebisarna, de små är framtiden.
Framtiden är deras.
Hur ska den bli?






Inga kommentarer: