lördag 8 oktober 2011

Fördel döv igen.....

Mycket av idag bygger på vad som är gällande norm. Det kan man se även i hur folk resonerar. Men om jag försöker se det i ett ännu större perspektiv: Det har funnits döva i alla tider. Evolutionen har också sett till att döva finns. Dock inte i lika stor utsträckning som hörande. Det finns kultur, teckenspråk och en hel värld där också döva finns. Än så länge.

 Hälsovården och samhället ser dövhet som en funktionsnedsättning istället för en tillgång för en värld med mångfald där människan får vara människa. CI gör inte döva till hörande. Möjligtsvis halv-hörande. Döva barn som opereras utsätts för en omedveten projicering av omvärlden att bli så hörande som möjligt. De kommer aldrig att bli hörande. Inte med den teknik som finns idag. Att inte ge döva barn (med eller utan ci eller andra hörapparater) dövkultur, teckenspråk och döva förebilder är ett övergrepp och en brist på omsorg. Vems behov tillfredställer man? Det sker på bekostnad av barnets behov i bästa välmening. Genom att integrera barnet i en hörande omgivning där det aldrig kommer att uppnå samma "status" som andra hörande barn.

Det är faktiskt ett dolt förtryck av värsta sort för här talar man om att ge barnet alla de möjligheter som står till buds för att det ska höra och tala och normaliseras för dess egen skull. Omedvetet skuldbeläggs barnet för att det inte hör och barnet ska betala tillbaka skulden genom att bli hörande. Vi vet att barnet blir aldrig hörande. Skulden blir obetalbar. Barnet kommer att alltid sträva efter och tro på något som aldrig kommer att hända. Det är aldrig bra för något barn överhuvudtaget att utsättas på ett sådant psykiskt och fysiskt tryck som hälsovården utövar med samhällets fulla godkännande. I bästa välmening.

Döva vet det. Vi vet också att det är svårt att tänka på ett annat sätt än det sätt som varit allenarådande i ett par århundraden. Men det finns andra sätt. Där människan får växa. Om vi börjar nu, hoppas jag så småningom på en bättre, mer medveten värld med unika människor som får plats och där mångfalden också tillåts växa istället för en enformig likriktning.

Det är enormt viktigt att barn får tillgång till språk tidigt. Teckenspråk är ett otroligt rikt språk likväl som talspråk. Alla barn med hörselnedsättning ska ha rätt till sitt teckenspråk, kultur, identitet och samhörighet. Därigenom också få tillgång till andra språk och kulturer.

" Det teckenspråkiga folket äger den språkliga gåvan eftersom de kan kommunicera på ett sätt som talade språk inte kan. Det motsatta gäller för talade språk."
( Ladd, 2007)

Inga kommentarer: