onsdag 17 oktober 2012

Bok-mys medans det snöar...

Läste Flickan på två stolar av Olga Svensson Richter igårkväll. En verklig berättelse om två olika världar. De ÄR verkligen olika. Mina barn fick lite av en kulturchock när de började dagis och skola.... för det var då de kom mer i kontakt med "rena rama hörande världen". Oskrivna regler och koder. De är olika.
Olga beskriver så bra skillnaderna....Ögonkontakten, hålla avståndet, språkliga skillnader som "direktprat" och "kringprat". Så viktigt att se varje barn som unikt, värdefullt och fantastiskt! Ta sig tid förklara, berätta och ha kontakt på det egna språket med barnen. Hon belyser föräldraskap och kommunikation men också de rädslor och tilkortakommanden som uppstår. 


Boken finns att köpa hos www.doviana. se  eller låna på biblioteket.. 


Om Olga Svensson Richter
Olga Svensson Richter, född 1953 i Trelleborg, har med sin debutbok, Flickan på två stolar, skrivit en självbiografisk skildring av sitt liv som barn till döva föräldrar. Med teckenspråk som sitt modersmål, skriver hon målande om sin uppväxt som var kantad av både medgångar och motgångar. Vi får följa henne över mer än fem decennier och dessutom också lite längre bak, då hon också berättar om sina döva föräldrars bakgrund. Idag jobbar Olga som äldrevägledare för döva och dövblinda i Malmö Stad och Region Skåne. Hon bor med sin make i Kåseberga utanför Ystad                                              

Inga kommentarer: