måndag 15 oktober 2012

Recept på 2 dagars och 2 veckorslimpa



Grovt bröd med råg och korn
2 bröd 45 minuter + tid att vila och grädda


Dag 1
4 dl hela kornkärnor
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
3 msk malen spiskummin
2 matskedar salt
5 dl kokande vatten


Dag 2
60 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
½ dl mörk sirap
10 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl



1.      Dag 1
      Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Rör i det kokande vattnet och blanda noga. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

2.      Dag 2
      Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt vätskan, sirap, rågmjöl i blandningen i bunken från gårdagen. Arbeta samman till en jämn deg.

3.      Smörj 2 avlånga 1 1/2 – liters formar med olja och mjöla dem med rågmjöl. Fördela den ganska kladdiga degen i formarna. Släta till ytan och strö över lite rågmjöl. Låt jäsa i 30 minuter.

4.      Sätt ugnen på 250 grader.

5.      Skär tre längsgående snitt i varje bröd. Ställ in dem i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 50 minuter tills bröden är genomgräddade.

6.      Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under bakduk. Bröden behöver vila minst 1 dygn innan du skär i dem. De har sen en fantastisk hållbarhet i upp till 2 veckor.

Inga kommentarer: