Grovt bröd med råg
och korn
2
bröd 45 minuter + tid att vila och grädda
Dag 1
4
dl hela kornkärnor
3
dl solrosfrön
1
dl linfrön
3
msk malen spiskummin
2
matskedar salt
5
dl kokande vatten
Dag 2
60
gram jäst
5
dl fingervarmt vatten
½
dl mörk sirap
10
dl grovt rågmjöl
5
dl vetemjöl
1. Dag 1
Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
Rör i det kokande vattnet och blanda noga. Plasta in bunken och låt stå i
rumstemperatur till nästa dag.
2. Dag 2
Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt
vätskan, sirap, rågmjöl i blandningen i bunken från gårdagen. Arbeta samman
till en jämn deg.
3. Smörj 2 avlånga 1 1/2
– liters formar med olja och mjöla dem med rågmjöl. Fördela den ganska kladdiga
degen i formarna. Släta till ytan och strö över lite rågmjöl. Låt jäsa i 30
minuter.
4. Sätt ugnen på 250
grader.
5. Skär tre längsgående
snitt i varje bröd. Ställ in dem i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
Grädda i ca 50 minuter tills bröden är genomgräddade.
6. Stjälp upp bröden på
galler och låt svalna under bakduk. Bröden behöver vila minst 1 dygn innan du
skär i dem. De har sen en fantastisk hållbarhet i upp till 2 veckor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar