fredag 29 maj 2009

Tankar som vandrar

Vackert och ljuvligt är det ute. Det blåser lagomt.
Solen lyser, hjärtbergeniorna blommar.
Världen är så grön och fin.
Här i mitt lilla Näste i Skogen.

Jag är inte alls lika fin. Nää, sjuk och eländig.
Sicken ihållande rejäl influensa, det här.
Nu vill jag bli bättre. Det verkar inte bli så.

Skulle ta hand om min mamma och barnen lö-sö.
Det blir inte så. Om inte det sker en drastisk förändring av mitt tillstånd. Tips, någon? Ingefärste har jag druckit i massor. Hälsokost te likaså. C vitaminbrustabletter och Kan Jang. Inget hjälper, bara lindrar. Tänk att ynka små pyttevirusgrejs kan ställa till det så? Ställa till med inkomstförluster, haverera planerad tid, orsaka pandemier och slå ut populationer. Vare sig det är fåglar, grisar eller vanligt simpelt folk.


De ger jobbtillfällen också. Åt miljoner många. Undrar hur många de sysselsätter egentligen? Inom forskning, utveckling och allt det där. Di små liven. Virusarna. Bakteriererna oxå. Medicinindustrin är ju gigantisk. Och ger en massa kosing. Det är inte riktigt rätt att det ska gå att profitera på det. Egentligen borde allt överskott återanvändas inom forskning , utveckling, förbättring, sjuk- och friskvård. Ingen borde kunna tjäna pengar på dem som blir drabbade. Om hela det här systemet förändrades, kanske allt fick samma status och värde.

Det finns "kvinnliga" sjukdomar och "manliga" sjukdomar.

Som det är idag, är vissa områden mer "intressanta" och blir mer gynnade av forskningsanslag än andra områden. Klart att en stressad prostatadrabbad, hjärtinfarktbenägen i tung position gynnar den forskning han gynnas av. Äggstockscancerforskningen är mindre intressant. Äggstockscancern har hög dödlighet. Oavsett vilken ålder den drabbade är i. Många gånger dör de och först efteråt blir det uppdagat vad som var orsaken. Unga tjejer har bara magont. Mensvärk. Skickas hem. Och dör. Nu var jag drastisk men det händer. Ta p- pillren. Har du otur och är av "fel" sort så dör du av en blodpropp. Hur ung du än är.

Det är inte rätt att vissa områden ger pengar och status att forska inom medans andra lika viktiga områden får stå tillbaka för att de inte prioriteras. Vem har rätt att prioritera? Den som ger pengar? Vill den som ger pengar tjäna pengar på resultatet?

Min vän var svårt sjuk i många år. Om jag inte minns fel så var det i drygt fem år. Hon avfärdades som hypokondriker. När man till slut tog henne på allvar och tog hand om henne var hon för sjuk och dålig för att ens orka med en operation. Till slut gjorde kunde hon genomgå en lång och svår operation där man avlägsnade en svulst stor som en handboll. Sen fick hon ett brev med posten om besked om att hon hade cancer. Då var hon ännu i så dåligt skick att de inte kunde sätta in strålning och cellgifter. Nåväl, när hon hämtat sig så sattes alla åtgärder in. Idag mår hon bra. Än så länge.

Gubbens barndomsvän hade en dotter som fick leva i bara 14 år.
Hon dog av en blodpropp på grund av p-piller.

Det står inte riktigt rätt till om det kan bli så.

Här sätter vi stopp för tankar som vandrar till ord på pränt.

Njut av solen idag. Det ska jag göra. Iallafall en stund.

2 kommentarer:

Ulliz sa...

OOOJ!

norrskensflamman sa...

Det är bedrövligt det som händer det du skriver om.
Att du nu är förkyla är nog himmla jäkla bra altså.Kroppen talar om att nu jäklar lilla lotta så tar du och lugnar ner dig lite här, med jobb och allt annat.Det här är bara en påminnelse om att vi små virusar kan göra dig ännu sjukare om du inte coolar ner dig. Kram från.Virus infektionus.